Za gume dajemo od 4.000 do 6.000 dinara

Bez autora
Oct 03 2011

Vozači u Srbiji većinom kupuju nove gume i to tek kada stare izgube svojstva koja proizvođači garantuju. Vode računa i o kvalitetu i ceni, a izdvajaju od 4.000 do 6.000 dinara po gumi, pokazali su rezultati istraživanja koje je sproveo sajt o polovnim automobilima. U istraživanju je učestvovalo 10.620 posetilaca sajta, a rezultati su pokazali da najveći broj ispitanika, 71 odsto, kupuje isključivo nove pneumatike, 20 odsto kupuje isključivo polovne, a 9 odsto vozača spremno je da izdvoji novac i za polovne i za nove. Takođe, 57 odsto učesnika u istraživanju kaže da poseduju letnje i zimske gume i da ih menjaju u skladu sa godišnjim dobima. Četvrtina njih čini to kako kad, u zavisnosti od toga da li ih mogu priuštiti, a 18 odsto vozača koristi samo jednu vrstu guma. Neki vozači gume menjaju kada primete oštećenja, po preporuci vulkanizera ili na svakih nekoliko godina bez obzira na stanje u kome se nalaze.

Za gume dajemo od 4.000 do 6.000 dinaraVozači u Srbiji većinom kupuju nove gume i to tek kada stare izgube svojstva koja proizvođači garantuju. Vode računa i o kvalitetu i ceni, a izdvajaju od 4.000 do 6.000 dinara po gumi, pokazali su rezultati istraživanja koje je sproveo sajt o polovnim automobilima.

U istraživanju je učestvovalo 10.620 posetilaca sajta, a rezultati su pokazali da najveći broj ispitanika, 71 odsto, kupuje isključivo nove pneumatike, 20 odsto kupuje isključivo polovne, a 9 odsto vozača spremno je da izdvoji novac i za polovne i za nove.

Takođe, 57 odsto učesnika u istraživanju kaže da poseduju letnje i zimske gume i da ih menjaju u skladu sa godišnjim dobima. Četvrtina njih čini to kako kad, u zavisnosti od toga da li ih mogu priuštiti, a 18 odsto vozača koristi samo jednu vrstu guma.

Neki vozači gume menjaju kada primete oštećenja, po preporuci vulkanizera ili na svakih nekoliko godina bez obzira na stanje u kome se nalaze.

Istraživanje je pokazalo i da muškarci o zameni guma najčešće odlučuju po osećaju, a žene po preporuci vulkanizera ili nakon određenog broja pređenih kilometara.

Kada se odluče za kupovinu novih pneumatika prvi kriterijum kojim se vozači vode jeste kvalitet (43 odsto), a gotovo podjednako im je važna i cena (39 odsto).

Najveći broj vozača spreman je da za jednu gumu potroši između 4.000 i 6.000 dinara. Takođe, 60 odsto učesnika istraživanja pneumatike kupuje u specijalizovanim prodavnicama i to uglavnom čine oni koji žele da kupe nove gume.

U vulkanizerskim radnjama kupuje 31 odsto vozača, preko interneta 5 odsto, a na drugim mestima 4 odsto.

Zanimljivo je da ljudi koji kupuju preko Interneta naručuju kvalitetnije ili specifične gume, pa je tako prosečna cena prodate gume oko 8.000 dinara.

Inače, primena odredbe o zimskim gumama na sva četiri točka biće odložena za godinu dana, saopštio je pomoćnik ministra za puteve i bezbednost saobraćaja Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Dragan Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik